29 Eylül 2012 Cumartesi

ÇOKEŞLİLİK




Bu kavramı daha çook duyacağız. İnsan da nefis, sadakat, doyusuzluk olduğu sürece her yerde ve her dine mensup insan kılıfına uydurup bir şekilde çok eşliliği tercih ediyor..

Nasıl mı? Hadi baştan düşünelim. Evlisiniz aşıksınız, deli gibi severek evlendiniz her gün evinize koşarak geliyorsunuz, sonra bir çocuk katılıyor hayatınızıa o çok sevdiğiniz eşinizden ve yıllar geçiyor.. hiçbişe eskisi gibi değil, evet yıllar gecti evliliğinizin bilmem kaçıncı yılındasınız gecen yıllar size bişey katmamış, sadakat ve doyum gibi.. İyi bir statüdesiniz, para sizde maaş dolgun etiket desen o da tamam..

ve yeni hatun/erkek, yeni heyecan arayışındasın..

müslümansan şeriata sığınıp gavursan da zaten sal kendini seni tutan mı var değil mi? Ne de olsa bir kere geleceksin dünyaya..

Ve başlar..

İşte karşınızda yepyeni bi ten! hayır bunun da size yeteceğini sanmayın yepyeni tenler desek daha doğru..

Eşiniz bunu öğrendiğinde çocuğu için susup sineye çekecek, eger mesleği ya da arkasında duran bir ailesi varsa size restini çekip çıkp gidecek hayatınızda.Siz ise yeni tenlerde aradığınız bulmaya devam ediyorsunuz, ve boğuluyorsunuz..

Bir de bu işe fıtrat diyenler..
İnsanın fırtatında öfke de vardır,şiddet de vardı ve hatta öldürmek de vardır. İyi ozaman kafamı her bozulduğunda öldüreyim önüme geleni, nerde kaldı irade? Nerde kaldı huzur? Bir anlık zevk uğruna ne yuvalar yıkılıyor,Ya Rab!

Eşini seçerken aklın nerdeydi diye sorarlar adama! Okuduğum bir kitapta şöyle diyordu ''Eşlerinizi öyle seçin ki size herşeyiyle yetebilsin.Evlendikten sonra gözlerinizi dışarıdan esirgesin.''
Önceleri evlenecekleri erkekte yakışıklığı, kadında da güzeliğin aranmasını yadırgarken bu cümleyle kendime geldim.

Güzellik de yetmez elbet ama aldatacaksınız ya da estetiğe önem veren biriyseniz zevklerinize göre eş seçiniz. Siz kılık kıyafete önem veren biriyseniz ve eşiniz bunu önemsemiyorsa güzel giyinen adamlara/kadınlara bakarsınız elbet..

beğendiğiniz kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın; haksızlık etmekten korkarsanız bir tane kadın veya mülkiyetinizde bulunan câriye (ile yetinin); bu, adâletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır (Nisâ: 4/2-3). 
Dikkat ederseniz bu ayette adaleti sağlarsanız diyor. nisa 129.ayette ise tek eşliliğin en efdali oldugunu,uğraşsanız bile tam adaleti sağlamaya gücünüz yetmez buyurmus Rabbimiz. Ama gelin görün ki pek dindar çevreler öyle meşgul ki RaBB'İN buyurduğunun işine gelen kısmını alıp gerisi okumaya uymaya tenezzül etmiyor. Çağdaş insanların diline sakız oluyorlar.İslamı müslümanlardan değil Cat Stevens gibi Kuran-ı Kerimden öğrenin.

Fazlasıyla zor bir mevzu. Böyle bir yazı yazmak son okudugum kitap Sinan Akyüz- Piruze'den etkilenmem sebebiyle ortaya çıktı. Her kadın ve her erkek okumalı, dili asla ağır değil bunca meşguliyetime ragmen 4 günde okudum. Çokeşliliğin bir kadını nasıl yaraladığını öyle içtenlikle anlatılmış ki.. Ben ne evliyim ne bu konu da tecrübeli.. Lakin bu yaşıma kadar bir çok şeye şahitlik ettim. Kadın, evlilik, sadakat, kaynana, görümce meselelerine uzak olmadım bu nedenle. Kalabalık bir aileden gelen her genç kız evlenmeden evvel bilir bunları.Haliyle çok ümitli olduğum söylenemez, Allaha bıraktım ben de..
  not: bu yazı asla kimseyi kınamak için yazılmamıştır! Haşa büyük konuşmak haddime değildir. Nefislerin kölesi olmaya hepimizin yakınız malesef, Allah muhafaza. Sadece bu konuya dikkat çekmek ve beğendiğim kitabı paylaşmak adına yazılmıştır.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

kırmızı kurdeleli erkeklerin olduğu fotoğraf çok iyiymiş :)

Nil'in Melikesi dedi ki...

mendebur: ehee bende begendim peki yazı hakkındaki fikirlerini de yazarsan paylaşırsan sevinirim :) bir erkek bu konu da ne der ne düşünür ?