20 Temmuz 2013 Cumartesi

MALCOLM X







Malcolm X,

Hapishanede saat 10 olup da ışıklar kapanınca, hapishane bahçesindeki dev projektörlerden birinin ışığının vurduğu hücresinin soğuk köşesine gidip duvara yaslanarak gece yarılarına kadar kitap okurmuş.Ne zaman ki bir gardiyanın ayak seslerini duyarsa hemen yatağına girip uyuma numarası yapar, sonra o koşeye tekrar gidermiş kızıl oğlan. ve bunları anlattıktan sonra ekliyor; 'insanlar bir adamın bütün hayatının bir tek kitapla değişebileceğinin farkında değiller'

hac dönüşü yaptığı konuşma için: tıklayın

                                      ****************

***Amerika, İslam'ı anlamaya muhtaç. Çünkü bu din, ırk sorununu söküp atan dindir.

***İnsanlar bir adamın bütün hayatının bir tek kitapla değişebileceğinin farkında değiller.


***Bir müslüman olarak yeryüzünden allahın huzurunda secde etmeyen tek fert kalmayıncaya kadar islamın hakim kılınması yolunda kendimi görevli hissediyorum.

***Müslümanlara göre; fazla dünyeviyim; diğerlerine göre; fazla dindarım. Militanlara göre, fazla ılımlıyım; ılımlılara göre, fazla militanım.
                                **********
Malcolm X, kitleleri peşinden koşturan, siyah beyaz ırkçılığına karşı mücadele vermiş ve Amerikaya İslamiyeti tanıtan biyografisini her okudugumda hayran oldugum Amerikalı müslüman bir siyaset adamıdır. .. Dünya hayatında keşke onunla tanışabilseydim, ama kısmet olmadı.. Ben ne yazık ki çok geç tanıdım onu,sözlerini bir çok yerde okusam bile şahsiyetini neler yaptıgını tam olarak bilmezdim.. Bir gün bir dostun bana kitap ayracı hediye etti ve üzerinde bir sözü yazılıydı.
- Onun kim oldugunu biliyorsun değil mi? dedi tam bilmiyordum ve bilmiyorum demeye utandım :( eve gelince hakkında hemen bir araştırma yapıp nasıl böylesine mühim zatı bilmiyordum, çok kınadım kendimi.. neyse ki öğrenmek için asla geç değil.. O kitap ayracını veren de bana Malcolm'u hatırlatır, hayatıyla duruşuyla,Allah ondan razı olsun..






2 yorum:

Unknown dedi ki...

güzel insan, örnek şahsiyet!!
malcolm la ilgili konuşmaya kalkarsam, iki sayfa yazarım buraya :) bir çok güzel insan gibi bununda belli başlı sözleri sanal alemde dolaşıp, ayaklar altına düştü! gerçekten üzülüyorum, hakkında hiçbirşey bilmeyen ergenlerin diline malzeme olmasına..

Nil'in Melikesi dedi ki...

meral: bende onunla ilgili o kadar cok sey yazmak istedim ki ama çok uzatmak da iyi olmazdı enazından dikkat çekmek Malcolm gibi bir örnek şahsiyeti anmak istedim.. umarım herkes sözlerini paylaşmakla beraber onun bütün hayatını öğrenme okuma hevesinde olurlar :))