30 Ekim 2012 Salı

BİZİM AİLEDE BAYRAMLAR

Kocamaaaan bir ailenin ferdi olarak kalabalıklar içinde büyüdüm. Ama koca kız oldum hala pek kalabalıkları sevmem, elimde değil iyiyken bir anda sıkılıyorum :)) Neyse efenim bunkalabalıklar bayramda artıyor tabiki :) Şöyle söyleyim evler bile almıyor.

Yetim ve öksüz olarak büyümüş benim dedem ve hep çok kalabalık güçlü olmak istemiş. Tek diye sahipsiz diye çok hor görülmüş zamanında ve Allah ona bir sürü çocuk ve torun nasip etmiş. Şimdi dedem hayatta değil ama geride birbirine bağlı ( her ne kadar nahoş durumlar yaşanmış olsa da) bir bir aile bıraktı peşinde.

Bayram telaşı en gec 1 hafta önce başlar temizlikler, sarmalar, tatlılar.. Afere günü ise memlekete kabir ziyaretine gidilir. Bu ziyaretin 30 kişi ve hatta daha fazlası olduguna söylemem gerek yok sanırım.Cümbür cemaat dedenin gönlünü almaya köy mezarlığına gidilir.

Şeker alınır öyle 3-5 kilo alınmaz bizde. Babam bazen fazla eli bol. 10 kilo şeker almış, cocuklara bol bol verin sadece bayramlarda değil her zaman ikram edelim diye.

Bayram sabahı babamlar namaza giderler. O sırada annem hemen seslenir bize '' Kızlar kalkın baban camiden gelecekkkk'' Zorla çıkarılan pijamalarla bayram moduna girilir. Sabah sabah bayramlığımı giymem tabi kahvaltı sofrası kur, kaldır ortalıgı topla derken bayramlığımı giymem tabi :) Babaannede toplanırız, herkes onun evinde bayramlaşır ve kahvaltı yapar. Onun evi uzak değil en yakınımızdadır, zaten bizde kim uzak ki? 40 ya da 30 artık saymıyorum bile o kadar amcalar halalar yegenler kahvaltı öncesi bayramlaşır salon ana baba günü :) ( bizim aile gibi bir tane yok biliyorum! siz hiç 40 kişiyle beraber bayramlaştınız mı sorarım?? :D  Kahvaltı masasına ilk erkekler oturur, onlar kalkar kadınlar oturur.Haremlik selamlık uyguladıgımızdan degil elbette ama gelenek olmuş bizde. Kalabalık oldugumuz için erkekler tam bir sofra kadınlar da tam bir sofra oluyor.

Sonra uyanık kuzenler vardır ki harçlığını alan, kahvaltısını yapan yok olur. Sen isen yediğini bırakmayı adet edinmediğinden sofrayı kaldırıp ancak evine çıkarsın...

Ola ki ilerde benimde bir ailem oldugunda yine babaannemlerde mi bayramlaşcam kendi anne  babamla? Bunu istemiyorum iyi güzel kalabalık olmak ama ben o kalabalıkta kendi anne babamın elini öpmeyi unuttugum zamanlar bile oldu ee ne anladım ben bayramdan? İnsanın aklı kalmıyor ya hu  başım dönüyor öp öp bitmiyor :) Neyse efenim ortada fol yok yumurta yok bunlara kafamızı yormayalım :))

Biz de bayramlamın ilk sabahı böyle karmaşa ve devasa kalabalıkla başlar. Sonra herkes birbirinin evine gider,harçlık meselesi hala devam eder, amcalar artık fire veriyor bunu da söylemeden gecemiycem :) Önceleri 200tl harclığım oldugunu bile bilirim şimdi ise 50tl :)))

Allah hayırlı bayramlar nasip etsin herkese :) Her bayram biri eksiliyor bizden ve her bayram birileri katılıyor....Seneye nasıl bir bayram bekliyor bizi ? Önümdeki şu 3 yılı çook merak ediyorum... Bir sonraki yazımda bu konuda görüşmek üzere herkesin geçmiş de olsa bayramını kutluyorum :))


11 yorum:

Adsız dedi ki...

biz de tam tersi olur, önce çekirdek ailede bayramlaşma yapılır, kalvaltıdan sonra büyükbabanın evine gidilir. işte o zaman kalabalık olur ki sevmiyorum o kalabalığı. bir an önce de bayramlaşma bitse de gitsek modunda olurum hep :D

hala mı harçlık istiyosun, senin yaşındakiler harçlık dağıtıyor :P

Nil'in Melikesi dedi ki...

men sen de mi sevmiyorsun kalabalıgı ya bikac saat sabret bayramlarda olmasa göremiyceksin. Harçlığın tadı bir başka, işim maaşım olsa bile isterim ki ben :) sen de harçlık vermedin hani unutmus değilim :)

deeptone dedi ki...

şanslısın beee, harçlık az olsa da.
:)

nabrut fıdıllıoğlu dedi ki...

kalabalık bayramlara hep özenirim ama değer insanlar varsa...
aksi halde delirtici.herkese numaradan gülücük saçmak...

Berna Beriyin dedi ki...

Blogunu çok beğendim.Takipteyim.Sende takip edersen memnun olurum.Sevgiler...

www.modayizbiz.blogspot.com

Dünden Bugüne dedi ki...

Bende hep istemişimdir şöyle ucu bucağı görünmesin sofranın, kimse ne yediğini içtiğini bilmesin :)
Çoluk çombalak dolansın dursun etrafta, ama sadece ilk gün. Sonra herkes dağılsın evlerine :)
Değişik olurdu sanırım :)

Mirayın annesi dedi ki...

merhabalar takibimdesiniz

buda benim acizane bloğum beklerim
www.gulhanmiray.blogspot.com

Nil'in Melikesi dedi ki...

deeptone: büyüdükçe harclık azalıyor :/ yinede sanslıyım :)))

nabrut: biz de kalabalığın alası var tatlım beklerim seni de ilginç bir tecrübe olur :) degmeyenler var malesef hiç de zoraki gülmek için cabalamıyorum artık canım ne isterse ve hakedene :) böyle daha iyiyim..

belss hoşgeldin :)

yasemin: gel tatlım o kalabalığı sonraki bayram hep birlikte benim kocaman ailemle yaşayalım :) insan ne yediğini bilemiyor hele o cocuklar :))

gülhan hoşgeldin :)

deeptone dedi ki...

heeeey ortaya çıktın.
:)

Nil'in Melikesi dedi ki...

deep: :) eheh hep burdayım ama üsengecim bir de hayat cok sıkıcı ne yazayım ya hu?! :) tesekkür ederim farkedilmek güzel yine de :)

deeptone dedi ki...

yazmasan da arada meraba ceee cööö diyebilirsin ki.
:))))